Visita Memòries del Districte
Santa Coloma de Gramenet
Els Protagonistes +

ROQUE PASCUAL SALAZAR

President del Patronat de la Fundació Tallers

La Fundació Tallers va néixer gràcies a la inquietud d’unes famílies amb canalla amb discapacitat intel·lectual, agrupades a l’Associació Aspanide, que veien la necessitat de generar oportunitats laborals per als seus fills i filles, que es feien grans i necessitaven uns suports i una atenció diferent de la que havien rebut fins al moment. L’any 1988 es va crear la fundació que va assumir la gestió d’un taller ocupacional amb 110 persones amb discapacitat intel·lectual situat a Santa Coloma. Roque Pascual, president del Patronat de la Fundació Tallers des del 2013, explica les etapes del centre i la seva vinculació amb la ciutat.

Com van ser els inicis?
Els inicis van ser molt locals a Santa Coloma i, seguidament, el 1989 es va incoporar el Taller de Badia del Vallès. Però des de l’Administració es va muntar una superestructura per canalitzar l’activitat ocupacional de persones amb discapacitat intel·lectual a tot Catalunya (Fundació Tallers de Catalunya). L’any 2004, la Generalitat va organitzar la fundació per territoris, i va quedar a la Fundació Tallers les seus de Santa Coloma de Gramenet, Badia del Vallès i Barcelona, i aquell mateix any es va crear el Patronat, amb gent professional del sector com Cristóbal Colon, president de La Fageda a Santa Pau; Manel Palou, president del la Fundació Viver de Bell-lloc a Cardedeu, Ricard Acebes, gerent de Sant Tomàs a Vic… Actualment és una fundació privada amb un Patronat, del qual soc el president, i la nostra manera de treballar ha canviat molt.

I amb quins objectius es treballa ara?
La nostra missió és generar oportunitats socials i laborals a les persones amb discapacitat intel·lectual amb els suports adequats perquè desenvolupin el seu projecte de vida. Que siguin ciutadans i ciutadanes de ple dret i contribueixin a la comunitat des del compromís ètic. Tenim usuaris que arriben a l’edat de la jubilació i volen seguir venint, de manera que els seguim atenent i donant els suports necessaris perquè millorin la seva qualitat de vida.

A quantes persones dona servei i en quines àrees?
Des del Centre Especial de Treball oferim serveis industrials, manteniment d’espais, gestió de residus i gestió documental per a diferents tipologies de clients: per una banda, hi ha les licitacions públiques, com són la neteja de Santa Coloma o el servei de jardineria al Parc Cervantes i al Parc de les Aigües de Barcelona; de l’altra, empreses privades que contracten serveis com la neteja d’un pàrquing, manipulats industrials, digitalització de documents… Un segment nou que hem creat per generar recursos és la nostra tintoreria social Destaca, al centre de Santa Coloma, o la línia artesanal de bijuteria Endorphins, que fem a la fundació i la distribuïm a botigues.

Al Centre Ocupacional (on fem activitats d’ocupació terapèutica i ajustament personal i social) de Santa Coloma atenem 143 persones i 48 més a Badia del Vallès. Es tracta de les dues ciutats últimes al rànquing de renda per càpita a Catalunya, de manera que som on hem de ser. Al Centre Especial de Treball (treballadors de ple dret) generem ocupació per 170 persones, i 45 més a Badia. I al Servei d’Inserció Laboral hem atès unes 50 persones amb especials dificultats d’inserció l’últim any. Tot això gràcies a un equip de 87 professionals.

Com s’adapta la fundació als nous temps i reptes laborals?
En la gestió del Centre Especial de Treball un 48% dels ingressos venen per part de l’Administració pública, però la resta l’ha de generar el mateix centre. És a dir, tenim l’acció social, però cal que tinguem l’actitud empresarial de buscar clients i vetllar per la seva satisfacció. A més, els recursos que generem ens serveixen per desenvolupar nous projectes a l’àrea social.

L’any 2005 vam iniciar un pla estratègic en el qual va participar tota l’organització, perquè vam començar a patir la deslocalització industrial i ens vam quedar sense feina. També ens trobàvem que les persones amb discapacitat intel·lectual entraven en processos de deteriorament cognitiu i envelliment i havíem de pensar en alternatives tant per a les persones com per a les activitats laborals. Així vam passar de màrqueting directe a tractament de dades digitals, vam començar amb la jardineria, la neteja i la neteja viària i, per fer-ho, va ser necessari transformar el nostre personal i identificar tots els usuaris per tal d’orientar-los en les àrees més aptes i formar-los també. Va ser una reconversió total. Gràcies al fet que la deslocalització industrial ens va afectar just abans de començar la crisi, quan va venir nosaltres vam atenuar el cop, perquè ja ens havíem transformat i podíem mantenir l’ocupació per a les persones amb discapacitat.

A més, la visualització de la feina que fem és molt diferent, les persones estan integrades amb l’entorn i la gent està encantada que nosaltres ens ocupem dels parcs o netegem els carrers els caps de setmana, perquè ho fem tan bé o fins i tot millor que una empresa ordinària. Els usuaris fan molt bé la feina perquè tenen molt amor propi i són molt agraïts. La motivació de tenir una feina, el suport dels monitors… fan que la seva resposta sigui molt bona.

Mostra d’un dels treballs realitzats a la Fundació Tallers.

Quines col·laboracions establiu amb la ciutat de Santa Coloma?
Participem en la Festa Major del barri de Can Calvet, tenim un projecte amb l’IES Ramon Berenguer IV d’inclusió comunitària, utilitzem la Biblioteca Singuerlín com a recurs, tenim tracte amb la farmàcia i els nostres treballadors esmorzen a El Racó de la Pili. Però el contacte és amb tota la ciutat: comencem un projecte d’oci inclusiu en què aprofitem les activitats de la comunitat: els cursos de sevillanes, el karate al Dojo de Can Peixauet, col·laborem amb l’Associació per al Comerç i la Indústria, i som presents a qualsevol esdeveniment que tingui lloc a Santa Coloma, hi participem activament i ens tenen perfectament identificats.

Quina és la seva història amb la Fundació Tallers?
El juny del 2006, el president de l’Associació de Comerç i Indústria de Santa Coloma em va contactar perquè buscaven gent del territori per formar el Patronat de la Fundació Tallers i col·laborar amb el nou pla estratègic. Com que la fundació estava en una situació econòmica delicada i jo podia aportar una visió de gestió empresarial i experiència en licitacions públiques, m’hi vaig implicar. Vam guanyar dos contractes amb Parcs i Jardins de Barcelona perquè les nostres ofertes estaven molt bé, i així va ser com el 2009 vam començar a generar recursos i vam capgirar la situació. Cristóbal Colon va deixar la presidència del Patronat l’any 2013 i el vaig substituir. La fundació m’aporta més del que jo hi aporto. I estic encantat perquè he après molt. No deixaré mai de col·laborar-hi, però penso que la presidència ha d’anar canviant de mans.

Com ha canviat Santa Coloma amb els anys?
El districte de Singuerlín eren vinyes i estava separat per una riera (on ara hi ha el Parc d’Europa, que tots gaudim) que feia de frontera. Era com un poble als afores. Per a nosaltres anar a la plaça de la Vila era baixar a Santa Coloma. Aquesta ciutat no té polígons industrials, només alguns botiguers, de manera que hi ha poca activitat econòmica. Però als anys 80, Santa Coloma va veure com els joves tenien accés a la universitat i va començar a canviar.

Una altra gran transformació va venir amb l’L9 del metro. De tenir dues estacions (Fondo i Santa Coloma) vam passar a tenir-ne cinc més (Can Zam, Singuerlín, Església Major, Santa Rosa i Can Peixauet). Som els més beneficiats de l’L9 i hem guanyat molt perquè ens uneix. La instal·lació de 17 escales automàtiques per facilitar l’accessibilitat a tothom també va ser un encert, perquè els carrers són molt costeruts. A més, és una ciutat molt reivindicativa on les coses s’han aconseguit lluitant-les, de manera que hi ha molta vida associativa i cultural.

Vostè és una persona implicada amb la ciutat. Quines altres tasques vinculades a Santa Coloma porta a terme?
Amb la crisi, vaig haver de tancar la meva empresa de construcció i ara gestiono el Complex Esportiu Torribera. També formo part de Consell de Cooperació de Santa Coloma, soc soci fundador del Rotary Club de Santa Coloma, col·laboro amb el Dojo de Can Peixauet, participo en el Consell de Ciutat…, perquè Santa Coloma és una ciutat molt agraïda i singular.

RAQUEL RODRÍGUEZ

“Treballar aquí em suposa una satisfacció personal, perquè em dona la sensació que estic contribuint a la societat. L’ambient és molt bo, es crea un vincle, t’enduus coses a casa per reflexionar i hi ha molt bona relació entre tots. Si aquest centre no hi fos, els meus fills probablement no podrien treballar”.

CELE NAVARRO

“Jo tinc dos germans treballant al centre. La relació amb el centre la tinc des de l’inici, l’any 82, ja que el Pedro, el meu germà gran, va treballar-hi i ha seguit els trasllats que ha fet la fundació. Valoro molt el fet que hi hagi una entitat així. T’ensenyen a estar amb la gent i a relacionar-t’hi”.

MONTSERRAT IRACHETA

“Nosaltres, com a farmàcia comunitària del barri de Can Calvet, aquí a Santa Coloma, tenim una relació amb el centre de proximitat. Crec que aquí es desmitifica veure la discapacitat com un prejudici, perquè convius cada dia amb ells”.

IVAN MATEO

“Jo vaig començar en un col·legi ordinari; després vaig anar a un col·legi d’educació especial. Vaig anar al Josep Sol fins als set anys i després a Montjuïc. Als vint vaig venir aquí i d’això ja en fa tres anys. M’agrada molt jugar amb l’ordinador i col·laborar en el projecte Endorphins”.

JUANA MARÍA MARTÍN

“Fa 18 mesos que treballo aquí, i ho vaig aconseguir gràcies a Grameimpuls. Soc portaveu del projecte d’autogestors, on recollim les inquietuds de tots els companys relacionades amb diferents temes i ho comunico per millorar el seu benestar físic, emocional i material”.

NÚRIA LUQUE

“Dintre de la fundació anem canviant i recollim diferents mirades. Tenim molt en compte la persona dins del centre i volem treballar la inclusió a la comunitat a partir del centre ocupacional i el servei d’oci, on cada persona pot fer el que desitja amb eines que els proporciona la comunitat”.

NOELIA SÁNCHEZ

“La nostra funció és donar suport a les persones que treballen al centre especial de treball i detectar les necessitats que tenen dins de l’àmbit laboral, personal, social o familiar. El meu aprenentatge l’he fet aquí. Tenir l’oportunitat de treballar amb persones enriqueix molt”.

LAURA IBÁÑEZ

“Estic a l’atenció directa del centre ocupacional i duc del voluntariat a l’entitat. El projecte de voluntariat va associat al d’oci inclusiu: s’agafen persones interessades a fer un voluntariat d’integració, se’ls forma i se’ls informa, i també es fa actualment en l’àmbit europeu”.