Visita Memòries del Districte
Santa Coloma de Gramenet
Els Protagonistes +

RICARD GARCIA RODRÍGUEZ

Membre fundador de l’Associació Cultural
Bruixes de Gramenet

L’Associació Cultural Bruixes de Gramenet és un grup de persones de Santa Coloma de Gramenet a qui els agrada el món del foc i la promoció de la cultura popular catalana per tot el territori. Tot i ser una organització sense ànim de lucre, els seus components tenen formació en arts de carrer i circ, així com una àmplia experiència en el món dels espectacles de foc, cercaviles i correfocs.

Ricard Garcia va ser un dels membres fundadors de l’associació. Actualment compagina la seva feina com a administratiu amb la seva passió: l’acrobàcia aèria. Des de ben petit, al Ricard sempre li havia agradat el teatre, la dansa i l’acrobàcia. Finalment, fa cosa de vuit anys, va decidir apuntar-se a una escola de circ per formar-se com a acròbata. Parlem amb ell sobre l’entitat que va ajudar a crear i sobre l’arrelament que té a la ciutat de Sant Coloma.

Va néixer a Santa Coloma de Gramenet?
Doncs sí. Vaig néixer en aquesta ciutat ara fa trenta anys i hi he viscut tota la vida. De fet, vaig ser un dels últims que va néixer a l’ambulatori d’aquí.

Que ja no hi és, l’ambulatori?
Abans era maternal i van decidir tancar-lo i ens vam quedar sense servei de maternitat. El meu avi hi treballava i la mare va ser l’última a donar-hi a llum, per tenir-me a mi. Així que podem dir que soc colomenc des de sempre.

I com a colomenc, què el va portar a fundar l’Associació Cultural Bruixes de Gramenet?
En realitat, des de ben jove he participat en diferents entitats de la ciutat: gegants, diables… Va ser concretament a la colla de diables que vaig entrar en contacte amb l’associació Bruixes de Ripollet. Aleshores, per motius aliens a la colla, un grup vam decidir marxar i vam pensar que la ciutat necessitava, dins de l’àmbit cultural d’arts de carrer, un personatge nou: la bruixa. I així es com un grup de set persones vam crear l’Associació Cultural Bruixes de Gramenet. A més a més, podem dir que la ciutat no ha estat mai aliena al món de les bruixes: tenim un paratge anomenat Torrent de les Bruixes on, segons explica la llegenda, a l’Edat Mitjana un grup de bruixes s’hi reunien per fer conjurs, ofrenes a la mare natura i convocar els esperits.

 

Finestral a la façana de l’Associació Cultural Bruixes de Gramenet amb una mostra de capgrossos.

Hi ha moltes associacions de bruixes a Catalunya? En coneix més?
Sí, sí que n’hi ha més. A part de les Bruixes de Ripollet, amb les quals col· laborem tot sovint, també conec les Bruixes de Nord Sabadell, que van ser les primeres. Ja fa 30 anys que hi són.

I vostès, quants anys porten a Santa Coloma de Gramenet?
Nosaltres enguany celebrem el nostre cinquè aniversari. Vam fundar l’associació l’any 2013 i actualment en formem part 13 socis, majoritàriament dones, i amb edats compreses entre els 25 i els 55 anys. Com a entitat sense afany de lucre, funcionem a partir de les quotes dels nostres socis, d’aportacions particulars per micromecenatge i de les petites subvencions públiques, sobretot de l’Ajuntament de la ciutat i de la Diputació de Barcelona.

Així doncs, durant els espectacles que preparen van tots vestits de bruixes.
Sí, aquest és el nostre vestuari, però, a diferència d’altres associacions de bruixes més tradicionals, nosaltres a més portem maquillatge, amb la qual cosa aconseguim una imatge molt més forta. I anem vestits de lila, que és el color reivindicatiu de la lluita feminista, per la igualtat entre homes i dones.

Quines activitats organitza l’associació?
Nosaltres com a entitat estaríem dins la branca de la cultura del foc, però des del començament, l’associació va voler desmarcar-se del tema dels correfocs per una qüestió de personal, perquè són espectacles que requereixen molta gent. Així doncs, vam decidir centrar-nos a fer espectacles més estàtics i reivindicatius, amb un missatge al darrere. Cada any en fem un. El primer va ser el de la nostra presentació oficial davant del públic. El vam anomenar L’Ombra de les Bruixes. Hi combinàvem diferents disciplines artístiques i consistia en un joc d’ombres, espurnes, llums i vols de les capes. El segon espectacle que vam preparar va ser Akelarre. Aquí fèiem un espectacle de fort caràcter reivindicatiu i crític. L’exhibició era un ball d’espurnes i vols acrobàtics, tot envoltat de fum i color. El 2016 vam preparar Beldurrik, un espectacle reivindicatiu contra el maltractament de les dones, dintre dels actes de les Jornades de les Dones que se celebraven a la ciutat amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Finalment, l’any passat vam estrenar Valientes, on denunciàvem el problema del bullying a les escoles. Aquí les bruixes tenien un paper de protecció cap a l’infant que patia l’assetjament.

Quin és el darrer muntatge en el qual estan treballant?
Estem preparant un espectacle que se celebrarà dins dels actes que s’estan organitzant a Santa Coloma de Gramenet pel Dia Internacional de l’Orgull LGTB, cap a mitjans de juny. Com totes les nostres representacions, aquesta també tindrà un caràcter marcadament reivindicatiu. Encara no te’n puc donar gaires més detalls, perquè l’estem enllestint, però sí que et puc dir que el farem, com tots els altres, al Mas Fonollar, que és un edifici exponent de l’arquitectura rural i que té un pati interior ideal per fer el muntatge dels nostres espectacles.

A part d’aquestes representacions, organitzen altres activitats?
Sí. Per tal d’apropar la cultura popular catalana als més petits, hem participat en projectes infantils tot realitzant gimcanes a escoles, dins del pro

VANESSA GARCÍA

“Cada vegada que fan alguna cosa, les Bruixes innoven i reivindiquen un tema per al seu aniversari. Cada dia van sortint més projectes i l’evolució ha estat positiva en tots els sentits”.

OLGA BARAJA

“Les vaig veure, em van cridar molt l’atenció i vaig decidir apuntar-m’hi. És un col·lectiu que destaca perquè també fan espectacle. Em van acollir molt bé quan era nova i no coneixia ningú”.

GLORIA VALDÉS

“Em va agradar que fos una colla de foc que transmetia missatges amb els espectacles que estan molt oblidats per la ciutadania, les dones o el bullying. Són oberts i familiars. És gent que sap el que vol i quan ho vol. Tothom és benvingut”.

RAQUEL PAVON

“Vaig ser una de les fundadores de les Bruixes de Gramenet. Veníem d’una colla de diables i volíem organitzar alguna cosa on la dona tingués més paper; que si fèiem un espectacle fos amb fons i argument”.

YOLANDA CAMPILLO

“M’hi vaig apuntar i vaig dir que d’aquí no em mouria. M’agrada l’ambient i el tracte familiar. Si tens un problema, arribes, l’expliques i elles t’escolten com si fossin germanes. És molt agradable, la veritat és que et sents molt a gust i fan molt bona feina”.

MARÍA BELÉN ANTÚNEZ

“M’agraden les Bruixes de Gramenet perquè hi ha molta varietat de socis i ens ho passem molt bé. La veritat és que s’esforcen molt en cada espectacle. L’espectacle de denúncia del bullying va emocionar tot el públic i posava els pèls de punta”.

MARÍA DEL CARMEN ANTÚNEZ

“El que més destaco és que tots ens portem molt bé. Hi ha un ambient molt proper, molt familiar i molt variat i, a més, ens aporten un espectacle al qual no estàvem acostumats. A més, tenim les bruixes més maques de Santa Coloma”.

LORENA EMILIA RODRÍGUEZ

“Bruixes de Gramenet és una associació que reivindica la cultura catalana i lluita per enaltir la figura de la bruixa com a dona sàvia, forta i independent. És una experiència que dona la possibilitat de reivindicar temes que són importants per a les persones que en formem part”.