Visita Memòries del Districte
Santa Coloma de Gramenet
Els Protagonistes +

MARIONA CHAVARRIA DOMINGO

Directora de la Biblioteca del Fondo

La Biblioteca del Fondo, de Santa Coloma de Gramenet, acull l’Espai Cuines del Món, un projecte cultural que va néixer plenament orientat cap a la cohesió social. Integra, d’una banda, la riquesa gastronòmica d’un barri altament multicultural amb l’objectiu d’apoderar les diverses comunitats que hi són presents i potenciar el barri, i, de l’altra, les dinàmiques que existeixen a la ciutat de Santa Coloma entorn de la cuina i dels aliments. Les dues línies conflueixen en un espai físic al centre de la biblioteca, amb una cuina totalment equipada i preparada tant per a presentacions per a un públic nombrós com per a petits tallers que generin intercanvi entre els comensals. Forma part del projecte municipal “Santa Coloma, Ciutat Universitària”, per tot el que fa referència a la gastronomia i nutrició des de la perspectiva cultural.

Mariona Chavarria és la directora de la Biblioteca del Fondo des que es va inaugurar ara fa quatre anys. Parlem amb ella de la trajectòria del centre i de com va sorgir la idea singular d’instal·lar-hi una cuina.

Com va arribar al món bibliotecari?
Vaig estudiar la carrera de Biblioteconomia i Documentació perquè m’interessava i hi havia feina. Aleshores era una diplomatura de tres anys que s’estudiava en una escola adscrita a la Universitat de Barcelona. Coneixia aquests estudis perquè una companya d’escola de la meva àvia hi havia estudiat. Quan vaig acabar la carrera, vaig fer un segon cicle de Ciències Polítiques i Sociologia i un màster en Sociologia de la Cultura. Mentre estudiava, vaig treballar en diverses biblioteques públiques; després vaig estar a la Biblioteca de Catalunya treballant amb manuscrits i a la Biblioteca de Telecomunicacions de la UPC. Posteriorment, la vida em va portar a l’estranger durant deu anys, els quals vaig estar col·laborant amb una ONG, primer per Europa i després a l’Àfrica. Durant aquests anys, vaig tenir ocasió a diversos llocs de convertir col·leccions de llibres en biblioteques organitzades.

Un cop aquí, vaig tornar a treballar a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació i, fa tot just quatre anys, va sortir aquesta plaça i em va interessar pel context social, perquè estava molt lligat al que havia fet durant els meus anys a l’estranger. Aquesta feina incorporava els dos àmbits que més m’interessaven: el social i el més tècnic de biblioteques. Quan es va inaugurar la Biblioteca del Fondo? L’11 de setembre de 2014. Ja feia uns mesos que l’equip que es va formar hi treballàvem perquè tot estigués a punt. Abans d’aquesta data, no hi havia cap biblioteca al barri. Actualment, la ciutat de Santa Coloma té quatre biblioteques: la Central, que enguany celebra el seu 50è aniversari, la Singuerlín- Salvador Cabré, la de Can Peixauet i la nostra, que va ser l’última que es va inaugurar, en un barri molt poblat amb una identitat molt forta dins de la ciutat. En aquest sentit, la meva feina ha estat fàcil, perquè el barri ja té molta vida i molta feina feta.

Què té de diferent aquesta biblioteca de la resta?
Totes les biblioteques de la Diputació tenen una especialització. En el cas de la Biblioteca del Fondo, tenim el fons especial Cuines del Món, que és un recull de bibliografia sobre la gastronomia des del punt de vista cultural. Incorpora uns 800 volums que inclouen des de receptaris a estudis sobre l’alimentació i la nutrició arreu del món. Quan l’Ajuntament va pensar en el projecte que havia de tenir la biblioteca, va mirar què hi havia a l’entorn —un barri multicultural— i va decidir que una de les coses que uneix en la diversitat i que ens ajuda a conèixer els altres és el món de la cuina. A partir d’aquí, van reflexionar sobre com es podria dinamitzar aquest fons. Una de les idees va ser obrir un restaurant a peu de carrer i subcontractar-ne la gestió perquè fessin cuines diverses. Finalment, però, es va decidir de muntar una cuina a dins mateix de la biblioteca.

Una cuina?
Sí. De fet, quan vam inaugurar la biblioteca, érem l’única a Europa amb cuina a dins. N’hi ha alguna que està situada dins d’un centre cultural on sí que hi ha cuina, però de moment sembla que nosaltres som els únics d’Europa que incorporem una cuina dins l’espai de biblioteca, que forma part de la seva programació. Aquí no tothom ho veia clar. Hem de pensar que fa quatre anys era tota una novetat i que aquesta cultura del bibliolab o makerspace (entesa com a laboratori amb tallers participatius i creatius) encara no havia entrat a les biblioteques. Amb el temps s’ha vist que ha estat un gran encert.

Espai de cuina de la Biblioteca del Fondo.

I com vehiculeu aquest espai dins de la biblioteca? És una cuina amb biblioteca o una biblioteca amb cuina?
La Biblioteca del Fondo és una biblioteca amb cuina i no a la inversa. Oferim un servei de lectura pública que és molt important per a la societat, perquè una societat crítica ha d’aprendre a llegir, tenir gust per la lectura, diversificar les lectures per conèixer el món d’una manera més àmplia i tenir esperit més crític, que és el que fa la base d’una societat democràtica en la qual creiem. La cuina, en aquest context, és un element de cohesió del barri, que és una funció important de totes les biblioteques públiques; és un element de treball social a l’entorn on ens inserim i, en un entorn tan divers com aquest, doncs era molt evident aquest treball. La cuina ens ajuda a arribar al barri.

Aleshores, oferim un programa d’activitats al llarg de l’any —per a públic infantil i per a públic adult— que s’articula al voltant de diferents cicles: any nou xinès, dones i gastronomia, tallers relacionats amb el calendari religiós, de cuina de mercat… Amb el públic infantil, treballem el tema de la salut: promovem hàbits d’alimentació saludable, d’higiene… Amb els adults, també tractem temes de salut pública en col·laboració amb el CAP a través de xerrades i tallers, com ara el de cuina saludable indopakistanesa. L’espai de cuina, doncs, atreu un públic que, d’altra manera, no entraria mai en una biblioteca. Contactem amb els nostres usuaris i els convidem perquè cuinin un plat de la seva gastronomia. També col· laborem amb altres entitats de la ciutat, com ara centres de salut mental, centres culturals, amb l’Ajuntament i amb el Campus de l’Alimentació, que és un dels pocs centres universitaris especialitzat en alimentació i nutrició. D’altra banda, ens visita gent de la ciutat vinculada al món de la gastronomia que ens prepara un taller, com és el cas del Víctor Quintillà, propietari del restaurant Lluerna, que té una estrella Michelin, i d’altres restaurants coneguts de Santa Coloma.

Una altra proposta que tenim és que organitzem activitats pròpiament de la biblioteca que fem a la cuina. És el cas de la tertúlia literària que programem i que es fa un cop al trimestre a la cuina; aleshores, es fa una lectura i es prepara una activitat. Per exemple, amb les receptes de Carvalho es va fer una activitat teatralitzada: mentre cuinaven, anaven llegint la recepta.

Quin és el perfil de les persones que venen a la biblioteca?
Molt variat. Ve molta canalla; tenim una sala infantil per a ells. Després venen alguns pares d’aquests nens que són immigrants d’altres països. El 50% de la població del barri del Fondo és nouvinguda i, d’aquest percentatge, un terç prové de la Xina. Un dels objectius del centre és atreure gent d’aquesta comunitat en col·laboració amb el Centre de Normalització Lingüística l’Heura. També tenim molts senyors grans del barri de tota la vida, que venen a llegir els diaris. Alguns venen amb l’ordinador a treballar i aprofiten el wifi de la biblioteca i d’altres a fer servir els ordinadors que tenim per fer tràmits de l’Ajuntament. Finalment, tenim l’objectiu d’atreure el públic jove, la franja d’entre 15 i 20 anys, que és un públic tradicionalment difícil de seduir.

Què és el que més li agrada de treballar en una biblioteca?
Principalment el barri i l’equip que tinc, que és fantàstic. Hi ha hagut èpoques que només érem cinc persones. Per sort, ara tenim cinc plans d’ocupació que ens donen suport cada any; a canvi, nosaltres els formem. L’altre aspecte que m’agrada de treballar en una biblioteca és que, a diferència d’altres institucions públiques, es tracta de l’únic equipament amb les portes obertes per a tothom sense haver de donar explicacions; les biblioteques són un lloc de lleure, d’estudi, de formació i d’aprenentatge i estan obertes a tota la societat.

ANNA LANAU

“Soc professora de català del Consorci per a la Normalització Lingüística l’Heura per a xinesos. Em sembla un espai molt interessant com a punt de comunicació entre diferents cultures. Les persones que gestionen aquesta biblioteca tenen un tarannà de ‘veniu aquí, que fem coses’”.

HAILI HU

“Vaig començar a venir per fer les classes de català amb l’Heura a l’abril. Recomano la biblioteca, ja que té molt bons serveis i ofereixen una varietat de cursos molt interessant”.

VIRGINIA PÉREZ

“Fa sis anys que treballo a la biblioteca i m’hi trobo molt a gust, tenim un equip que funciona molt bé i hi ha molt bona relació amb els usuaris, en un edifici molt modern, amb molta llum i uns espais agradables”.

SATINDERJIT KAUR

“Soc usuària freqüent de la biblioteca i també ajudo a realitzar diferents tallers. He participat en tallers de cuina del món, preparant cuina índia per a adults i nens. També faig classes d’idiomes a nens indis”.

CELESTINE UCHE

“Tinc molt bona relació amb la biblioteca. Em permet renovar el cervell i aprendre coses. A mi, com a persona a qui li agrada aprendre, m’encanta la biblioteca, sobretot explorar tot el que es pugui sobre gent d’altres països”.

DOLORS MOLINA

“La Biblioteca del Fondo ha estat un equipament molt innovador dins del territori, no només per l’edifici, que és multifuncional, sinó perquè som en un barri on la població és de diferents cultures”.

NADIA EL ASRI

“El Fondo necessitava alguna cosa així, que cohesionés la gent. Tinc un fill de sis anys i m’agraden molt les activitats que fan, l’hora del conte… és una manera perquè coneguin, a través dels tallers, la biblioteca i tinguin l’hàbit de llegir”.

URBANO SÁNCHEZ

“Vinc pràcticament des que han obert, un dia sí i l’altre no. M’agrada llegir llibres, revistes i diaris. També em van oferir fer un curs d’informàtica de quatre hores que em va servir per aprendre coses bàsiques”.