Visita Memòries del Districte
Santa Coloma de Gramenet
Els Protagonistes +

JORDI MOURE CRESPO

Propietari del Restaurant Casa Pepe

Pepe Moure va obrir el primer Casa Pepe l’any 1960 just davant de la parada de l’autobús número 35, a Santa Coloma de Gramenet. En aquell moment va aconseguir un permís especial per obrir les 24 hores. Els temps han canviat i avui el bar restaurant Casa Pepe està obert tots els dies de 7.00 a 00.00 hores, excepte els dimarts, que és el dia de descans i roman tancat. Es tracta d’un senzill bar-restaurant familiar especialitzat en peix i marisc on trobem una àmplia oferta de tapes i cuina tradicional espanyola. Però el Casa Pepe és tota una institució a Santa Coloma, una vila que destaca per la pluralitat de la seva gent i la bona cuina.

Els inicis
Va ser l’any 1954 quan Pepe Moure va arribar a Santa Coloma de Gramenet des de la seva Galícia natal, tot i que no va ser fins al 1960 quan va fundar Casa Pepe al carrer García Morato, l’actual Pompeu Fabra. Era un local molt petit, però va tenir la sort d’estar situat davant de la parada de l’autobús 35, l’únic que feia el trajecte de Santa Coloma a Barcelona. En un moment en què els serveis de transport de la ciutat eren molt escassos, aquell bar era el lloc de trobada per a tots els colomencs i colomenques que anaven i tornaven de Barcelona per treballar. “La gent que agafava l’autobús a primera hora prenia un cafè, i la gent que arribava a última hora, feia el mateix. Per això el bar només tancava mitja hora, de 16.00 a 16.30 h, per netejar i es tornava a obrir. Eren altres temps”, explica Jordi Moure, el fill del fundador.

Aquest bar on se servien cafès, entrepans i algunes tapes va estar en actiu 18 anys, però el seu gran èxit entre el veïnat va portar el senyor Moure a comprar un local nou: “Ell volia fer el mateix que feia però amb més espai i, com que les coses li anaven bé, va poder anar comprant els pisos del costat per fer més gran el local fins a arribar als 600 m2 que té ara, que ocupen pràcticament tota l’illa de cases. Però tot va succeir de manera improvisada, va començar amb les tapes i, com que tenia més i més demanda, anava ampliant la carta”, afegeix el Jordi.

Jordi Moure, el fill del Pepe, va entrar a treballar al restaurant als 16 anys: “Amb 14 ja ajudava esporàdicament, però encara estudiava i, com sempre m’ha agradat aquesta feina, als 16 vaig decidir deixar d’estudiar i dedicar-me completament al bar. És un negoci familiar, jo porto la barra i el meu cosí és l’encarregat de la sala. Però el Pepe, que ja té 87 anys, encara continua venint per aquí a donar un cop de mà i estar amb la clientela. En total som un equip de 20 persones, tot i que en altres èpoques hem arribat a ser-ne 25”. Estem parlant de treballadors i treballadores que porten tota la vida a Casa Pepe, alguns d’ells 25 anys.

Entrada principal del restaurant.

El seu èxit
El secret de l’èxit d’aquest restaurant és la utilització de productes frescos, les seves tapes, menús i un tracte molt familiar i proper. Segons ens explica el Jordi, són la gran varietat de tapes el que han donat la fama a Casa Pepe. “Alguns productes venen de Galícia i altres són de proximitat. Però és la relació quantitat, qualitat i preu el que fa que tinguem una clientela molt fidel. El pop gallec i les patates braves són els plats emblemàtics. Els plats de cullera també agraden molt, com el brou gallec”. Però n’hi ha molts més: mongetes vermelles i fabada asturiana, calamars a la romana, tires de sípia, salaons, amanides, alvocats farcits, carn gallega i de Girona, pastís de la iaia o el tradicional pastís de Santiago.

La proximitat de Ràdio TeleTaxi ha fet del restaurant un punt de trobada dels famosos i famoses que anaven a l’emissora. Des de Jordi Pujol a David Bisbal, tots han passat pel restaurant i es veu a les fotografies que pengen a les parets del restaurant. Lluís Hernández, Núria Parlon, tots han passat en algun moment o un altre pel restaurant. “Amb Ràdio TeleTaxi hem anat de la mà. Ells ens han donat molta fama, i per això els artistes passen a menjar alguna cosa després de les entrevistes. Són 25 anys al seu costat, de manera que són molts els que han passat per aquí. Jo recordo especialment Miguél Bosé; em va impressionar tenir-lo aquí”, ens confessa el Jordi.

Nascut a Santa Coloma, ell ha vist com la ciutat ha anat canviant al llarg dels anys, tot i que els gustos de la clientela gairebé no han canviat i Casa Pepe segueix triomfant amb els seus plats més tradicionals. El que sí ha canviat i molt és l’oferta gastronòmica de Santa Coloma, ja que quan el restaurant va obrir eren poques persones les que es dedicaven a la restauració i ara la ciutat és tot un referent gastronòmic dins l’àrea metropolitana, com ho demostren iniciatives com Santa Coloma deGusta, que enguany celebra la seva 3a edició. “Abans érem 4 i ara hi ha una gran oferta, fins i tot tenim un restaurant amb estrella Michelin! (el restaurant Lluerna), i just abans de Sant Jordi ha tingut lloc la Mostra Gastronòmica de Santa Coloma de Gramenet, a part de la celebració del deGusta. No paren de sorgir iniciatives”.

En aquests anys la ciutat ha canviat molt, i per al Jordi ho ha fet per a bé: “No té res a veure a com era abans. Per exemple, ara les voreres són amples i podem passejar tranquil·lament. Tot és nou. A nosaltres, per exemple, ens va beneficiar molt la inauguració de la parada de metro Santa Coloma, just al costat del restaurant, sobretot quan era final de línia, perquè tothom baixava aquí i passava per davant del restaurant”.

El futur no és un tema que preocupi a Jordi Moure, que veu en el seu fill un relleu natural: “Està força interessant en el restaurant i ens dona un cop de mà sempre que pot, de manera que per ara ho tenim encarrilat. Intentarem continuar uns quants anys més”. De moment, al juny Casa Pepe farà 40 anys en aquesta ciutat, i la família ja ha està pensant a celebrar-ho.

MANUEL SÁNCHEZ

“Vinc gairebé cada dia a Casa Pepe a berenar des que tinc ús de raó. Soc de Santa Coloma i conec el restaurant de tota la vida. M’agrada molt perquè es respira molta tranquil·litat. A més, ofereixen un menjar molt bo i tenen un horari molt flexible per servir-lo”.

JOSÉ PALLARDÓ

“L’experiència de treballar ha estat molt bona i he après moltíssim. Casa Pepe ha evolucionat en molts sentits des que es va fundar. Principalment, el fet que no deixessin fumar en establiments va ajudar moltíssim”.

RAFAEL AGUILAR

“Duc aquí des que va obrir el bar. Hi ha molt bon tracte, molt bon menjar, rapidesa en el servei —que és el que interessa— i molta varietat. Som com una petita família”.

JESÚS CASANUEVA

“La gran virtut de Casa Pepe és que, quan va obrir, va crear una cultura al seu local d’amabilitat amb el client i atenció individualitzada. Té un tracte molt personalitzat, on et sents reconegut i molt ben tractat”.

JUAN PEDRO BENITO

“Em sento molt a gust amb el tracte, la presentació i la companyia que tenim. L’atenció és immillorable. Si algú em demanés per un restaurant a Santa Coloma, el portaria aquí, perquè la qualitat és molt bona”.

PATRICIO FELICES

“Vinc des de fa vint anys, ja que visc a prop i tinc amistat amb els treballadors. Amb mi sempre han tingut un tracte especial, com si fos a casa meva; ja fa molts anys que ens coneixem”.

PACO SANTANA

“M’agrada molt la rapidesa amb què treballen. Quan arribo, no demano mai el que vull; el Jordi ja ho sap i m’ho posa. Tenen un tracte molt personalitzat, saben qui ets i el que vols”.

JOSÉ ANTONIO ARGÜELLES

“Vaig començar a treballar-hi com a aprenent de cuina i es va convertir en la meva família. M’agrada molt Casa Pepe, i això es demostra amb la quantitat d’anys que fa que hi treballo. La relació amb els clients i els companys és immillorable”.