Visita Memòries del Districte
Cornellà del Llobregat
Els Protagonistes +

VICENT RAMBLA SALES

President de l’Associació de Venedors del Mercat de Sant Ildefons

El mercat de Sant Ildefons és un dels mercats de productes frescos més grans de Catalunya, amb més de 150 establiments i uns 300 professionals que hi treballen. La seva filosofia és oferir productes de qualitat sempre al millor preu. El recinte té més de 3.000 m2 de superfície comercial i està ubicat en una de les zones més ben comunicades de Cornellà de Llobregat. És també un dels mercats més populars, ja que atreu visitants no només de la ciutat, sinó també de poblacions veïnes.

Parlem de l’evolució del mercat en aquests gairebé 50 anys d’història i dels reptes de futur amb Vicent Rambla Sales, president de l’Associació de Venedors del Mercat de Sant Ildefons i propietari —juntament amb la seva dona— de dues carnisseries al mercat: Bona Carn Juno.

Quan es va fundar el Mercat de Sant Ildefons?
Es va inaugurar el 1970. Aviat celebrarem el 50è aniversari. 

I organitzareu alguna festa especial? 
Encara falta. A més a més, se’ns acaba la concessió i esperem renovar-la. L’Ajuntament ja està treballant en la renovació administrativa des de fa un temps. El mercat és un equipament municipal.

Quants mercats municipals té Cornellà? 
En té tres: el nostre, el de Marsans i el del Centre. El de Sant Ildefons és el que ocupa més espai amb diferència. Els altres dos són mercats més petits que estan situats més al centre urbà.

I en aquests gairebé 50 anys d’història, quina ha estat l’evolució del mercat?
Quan es va inaugurar el mercat, al voltant no hi havia pràcticament res, només solars buits i la parada de metro. De sobte, coincidint amb l’època del desarrollismo, en poc temps van construir molts blocs de pisos. D’altra banda, en aquella època no existien ni els supermercats ni els centres comercials. No hi havia l’oferta comercial que tenim actualment. El mercat ha evolucionat com ho ha fet el sistema econòmic: primer només hi havia les botigues de barri; després van aparèixer els mercats municipals; amb els anys, van sorgir els supermercats i hipermercats i, poc temps després, els centres comercials; i ara també tot el comerç per Internet. La conseqüència de tot plegat ha estat que el consumidor s’ha anat diversificant. També és veritat que els hàbits de consum han canviat molt en 50 anys. En qualsevol cas, nosaltres com a mercat ens hem hagut d’adaptar a les noves circumstàncies. És evident que ja no tenim el volum de vendes de fa vint anys.

No us heu plantejat d’obrir tot el dia?
No tindria cap sentit. Els marges comercials que tenim com a venedors són molt reduïts. Obrir a les tardes suposaria contractar més personal i moltes parades deixarien de ser rendibles. A part d’això, aquest mercat no està enmig de cap àrea comercial; no hi ha moviment a les tardes. Obrim una tarda a la setmana, que és la del divendres. Alguna vegada que s’ha tancat divendres a la tarda, s’ha obert el mercat la tarda del dijous per compensar i el resultat ha estat molt pobre: no ha vingut gairebé ningú. La batalla del mercat és una altra. El mercat ofereix producte fresc, aquest és el seu símbol i la seva fortalesa; i el producte fresc s’ha d’oferir al matí perquè a la tarda deixa de ser-ho.

Com va arribar vostè al mercat?
Va ser una casualitat. Vaig conèixer la meva dona mentre estudiava a la universitat. Estem parlant de l’any 1988. Els meus futurs sogres tenien una parada de carn al mercat i jo vaig començar donant-los un cop de mà mentre em preparava les oposicions per ser mestre d’Educació Infantil. No les vaig aprovar per poc i, després de fer el servei militar —estem parlant ja de l’any 1990—, va començar una època en què es tancaven escoles per manca d’alumnes. Tot plegat i com que m’agradava el negoci familiar, m’hi vaig quedar, aquí al mercat, per aprendre l’ofici. Els primers anys vaig treballar amb la meva dona a la mateixa parada i, l’any 2001, en vam agafar una altra, que és la que estic portant jo ara. En total, fa 28 anys que hi treballo.

Parades del Mercat de Sant Ildefons.

I des de quan és president de l’associació de venedors del mercat?
Des de fa uns set anys. Quan m’ho van proposar, no volia ser-ho de cap de les maneres. No m’agrada agafar més responsabilitats de les que ja tinc. Però algú ho havia de ser. Val a dir que la Junta està formada per unes 8-10 persones i que les tasques estan molt repartides. Al final, la figura de president té un caràcter més institucional i de posar la firma en els documents oficials. Les tasques que assumeixo estan relacionades al fet de ser el representant del mercat a les reunions de l’Ajuntament en què es requereixi la meva presència, a portar al dia tota la feina administrativa, a presentar sol·licituds…

Què diferencia aquest mercat de la resta?
La gran quantitat de producte fresc que abastem: hi ha entre quinze i vint botigues de cada cosa (carnisseries, fruiteries, peixateries…). Gràcies a això, el consumidor en surt beneficiat perquè hi ha molta competència a dins del mercat; i això es tradueix en millors preus. També donem dues hores gratuïtes d’aparcament als nostres clients perquè puguin fer les seves compres tranquil·lament. I després destacaria la ubicació: tenim la parada de metro, diferents línies d’autobús, la ronda al costat…

Quin tipus de client ve al mercat?
En tenim de tota mena, però diria que, entre setmana, aproximadament un 80% dels clients que venen són gent del barri. En canvi, el cap de setmana aquest percentatge s’inverteix: el 80% dels clients són de fora de Cornellà (de la ciutat de Barcelona, del Baix Llobregat, del Maresme…).

Quina relació teniu amb el barri de Sant Ildefons?
Participem en totes les campanyes que ens conviden. Fa poc una associació contra el càncer va organitzar una sèrie d’activitats al barri i el mercat va col·laborar-hi amb tota la carn per fer una botifarrada al final. Per la Festa Major, que és per Corpus, o a l’octubre pel Pilar, participem en les activitats que s’organitzen al barri: preparem tastos a dins i fora del mercat, venem loteria de l’associació de veïns del barri, fem campanyes de recollida d’aliments…

A banda de la vostra activitat diària, feu algun tipus d’activitat especial al llarg de l’any?
Dins de l’associació, tenim un departament de publicitat que s’encarrega de portar les diferents campanyes. Per exemple, fa poc vam organitzar dins del mercat una degustació gratuïta per a tots els clients i, a més a més, a l’entrada vam preparar jocs infantils. Va tenir èxit i va atraure molt públic. Per Corpus, muntem unes carpes fora del mercat i fem una nit de tapes. I després tenim la campanya de Nadal, que és la més important de l’any.

Quins reptes té el Mercat de Sant Ildefons de cara al futur?
Aconseguir que el consumidor vingui al mercat a comprar producte fresc de qualitat. En aquest sentit, ens hem de saber vendre. Últimament hem notat una revifada del consumidor jove que ve al mercat gràcies a l’èxit dels programes de cuina a la televisió. És un tipus de client que entén la dita que “som el que mengem” i que aprecia la qualitat que només podem oferir-li nosaltres.

IVÁN AGUILAR

“Estudio Matemàtiques a la universitat, però sempre m’ha agradat el mercat. Treballant a la parada, un perd la timidesa, aprèn a parlar amb la gent, a connectar amb els clients. És molt divertit, coneixes persones molt diferents”.

TERESA FERRERES

“La parada Bona Carn era dels meus pares; vinc a ajudar des que era menuda. Vaig començar els dissabtes quan tenia 11 anys. Aleshores, era el que més m’agradava fer. Si un dia no em cridaven per treballar-hi, plorava”.

ANTONIA URBANO

“Per a mi el tracte amb els clients és molt gratificant. No només els has d’oferir un bon producte, també els has de saber aconsellar. Quan jo vaig començar, era una nena tímida que ni s’atrevia a parlar, però m’he hagut d’espavilar”.

XAVIER CHIAS

“Al supermercat t’has de guiar per la vista, ningú t’assessora. A Chias-Pujol Carnicers el client acaba tornant perquè coneixem el que venem i garantim una bona qualitat”.

GONZALO LOPEZ

“Només fa 4 mesos que he començat a ajudar els meus tiets a la parada Fruites i Verdures. La clientela se sorprèn força de veure treballar un noi tan jove. No t’enganyaré: és una feina dura i que implica molt d’esforç”.

CARME GIL

“El mercat té una identitat diferent de les grans àrees comercials. Els clients són més exigents perquè ens identifiquen amb més qualitat, un producte més casolà i de proximitat i un servei més personalitzat”.

CARMEN CORTEGANA

“A la parada Menuts Mª Carmen Ramells tenim una clientela molt fidel. Fa deu anys que hi treballo i ja sé els gustos de cadascú. A banda d’això, però, cada cop venen més joves que busquen producte més bo i fresc”.

MANUELA LÓPEZ

“L’ambient és molt maco, tant a Carns Selectes Albert i Fills com amb els veïns de parada i els compradors. Coneixes les clientes i no només les ajudes amb la compra, també els fas de ‘psicòloga’”.