Visita Memòries del Districte
Cornellà del Llobregat
Els Protagonistes +

MIGUEL MARTÍNEZ MARÍN

President de Carisma, Associació Cristiana d’Ajuda Social i Cultural

El cristianisme evangèlic és present a l’Estat espanyol des del segle XVI —des de la reforma protestant que va impulsar Martí Luter—, però al llarg de la seva història ha viscut etapes difícils per a la seva implantació. No va ser fins a l’any 1967, amb la Llei de Llibertat Religiosa, que van poder sorgir a l’àmbit públic. Els espais de culte evangèlics, a diferència dels catòlics, es caracteritzen per la seva austeritat i senzillesa, i a les seves celebracions predominen dos sagraments: el baptisme i l’eucaristia. Les esglésies evangèliques comparteixen uns preceptes bàsics fonamentals, però cadascuna té una orientació doctrinal i una forma d’organització específiques. En funció d’aquesta orientació, es poden classificar en diverses denominacions, com són el luteranisme, el baptisme, el metodisme o el presbiterianisme, entre moltes altres.

El creixement de l’evangelisme al nostre país és força recent i cal relacionar-lo amb el canvi de situació política —l’arribada de la democràcia va facilitar la llibertat religiosa— i amb el fenomen migratori actual. De fet, a Catalunya els evangèlics són la segona confessió cristiana per nombre de seguidors. Carisma, Associació Cristiana d’Ajuda Social i Cultural està molt vinculada a l’Església Cristiana Evangèlica de Cornellà de Llobregat. Miguel Martínez Marín és el president d’aquesta entitat. Parlem amb ell sobre el naixement de Carisma i sobre la seva tasca d’acció social a la ciutat.

Vostè és nascut o viu a Cornellà?
No. Jo vaig néixer a l’Hospitalet de Llobregat i visc a Torrelles de Llobregat.

I quina vinculació té amb Cornellà?
En primer lloc, soc el president de l’Associació Carisma, que està situada aquí a Cornellà. I això és així perquè la ciutat té una xarxa excel·lent de transport públic i una gran quantitat de serveis.

Sala de culte de Carisma, Associació Cristiana, d’Ajuda Social i Cultural.

Ens podria explicar quan i com va néixer l’entitat?
Sí. Va néixer el 2014 per donar resposta a una necessitat que teníem a la nostra comunitat. Cal remarcar que Carisma neix dins de l’església evangèlica d’aquí de la ciutat a partir d’un grup de voluntaris que va veure les dificultats per les quals passaven algunes persones de la comunitat i del poble i que van decidir donar resposta a aquestes necessitats. 

I actualment quins objectius té Carisma?
Els mateixos pels quals va néixer: donar suport a famílies necessitades de la nostra comunitat. Anant una mica més enllà, també ajudem qualsevol persona que es posi en contacte amb nosaltres, tant de Cornellà com d’alguna ciutat veïna, com ara Sant Feliu de Llobregat. 

L’ajut que els oferim comprèn un ventall molt ampli: des d’assessorament de tot tipus fins a roba i menjar. Cal tenir en compte que som una entitat relativament jove i que, per tant, els nostres recursos encara són limitats.

Quina relació mantenen amb la ciutat?
Volem mantenir una relació d’apropament amb tota la ciutadania de Cornellà. De fet, organitzem al llarg de l’any esdeveniments per obrirnos a la gent, com ara campanyes de recollida de material escolar, de col·lecta de roba per a les famílies més necessitades… La idea és donar-nos a conèixer. En aquest sentit, estem col·laborant amb una escola de Cornellà per ajudar aquelles famílies que així ho necessitin. Les nostres actuacions dins de l’àmbit de l’atenció social també inclouen buscar lloc per dormir a aquelles persones que no en tenen cap, donar suport psicològic a les persones més vulnerables de la població, com és la canalla i la gent gran…

Col·laboren amb l’Ajuntament o amb altres associacions?
Puntualment ho hem fet. En aquests moments estem col·laborant amb una associació de l’Hospitalet, a la qual ajudem amb un equip d’unes quatre persones voluntàries que donen un cop de mà quan han de fer entrega d’aliments un parell de cops al mes.

Participen en la Festa Major de Cornellà amb alguna activitat?
Anys enrere ho hem fet. Durant el Corpus, organitzàvem activitats per a la canalla del tipus gimcana, amb inflables i tallers de pintar cares. Un any també vam muntar una carpa on es feien activitats de contacontes per als nens i nenes. I després, com a esdeveniment nostre, hem creat la festa anual “Más 1”, que és un acte organitzat per als infants dins de l’agrupament d’escoltes que tenim a l’associació i que consisteix a donar-los a conèixer la natura, que sociabilitzin amb altres criatures; els ensenyem valors de solidaritat i també d’aquesta manera poden sortir de casa. El nom de “Más 1” fa referència al fet que cada nen i nena de l’esplai pot portar un amic el dia de la festa. És un acte totalment gratuït.

I no reben cap subvenció pública per poder dur a terme aquesta tasca social?
Doncs no; en aquests moments, no. Estem treballant amb l’Ajuntament i amb el Departament de Serveis Socials perquè ens coneguin i vegin la tasca que fem a la ciutat. Presentem les memòries anuals que ens demanen on expliquem tota aquesta feina. Tots els recursos de què disposem surten de l’Església Cristiana Evangèlica de Cornellà a través de donacions per part de la gent que ve a l’església i de la feina de voluntariat que fem nosaltres mateixos.

Prepareu alguna altra activitat d’acció social?
A part de les activitats que et comentava abans durant la festa del Corpus a la ciutat, també hem organitzat concerts de gòspel solidaris a través d’un cor propi que tenim a l’església, o partits de futbol amb altres associacions de Cornellà.

I no em puc descuidar de comentar una altra de les activitats importants en què participem. Es tracta de la campanya Operació Nen del Nadal, que s’organitza a escala internacional. És el projecte solidari infantil nadalenc més gran del món. Totes les persones que vulguin col·laborar-hi han d’agafar una caixa de la mida d’una capsa de sabates i omplir-la amb coses necessàries, des de roba interior o un raspall de dents fins a una joguina, una pinta o material escolar. Tot això es prepara i s’envia a l’estranger, a l’ONG internacional Samaritan’s Purse, que ho redistribueix als països més necessitats. Enguany, Carisma ha aconseguit enviar 80 caixes, moltes d’elles gràcies a la solidaritat dels ciutadans de Cornellà.

Creu que en el món que vivim s’estan perdent els valors cristians? Què fan des de l’associació per revertir-ho?
Sí, totalment. Els valors s’estan perdent, però també et dic una cosa: cada cop hi ha més associacions d’àmbit solidari que han sorgit per cobrir aquest buit. I un d’aquests valors que més s’ha perdut i que, des de Carisma, intentem potenciar és l’escolta activa. Nosaltres escoltem —és la primera cosa que fem— i, després, donem un cop de mà en tot el que puguem.

Per acabar, ens podria dir quins reptes tenen com a associació de cara al futur?
El repte principal que tenim als llocs on estem treballant, com és el cas de Cornellà, és arribar a la gent del poble, que coneguin la tasca social que estem duent a terme; també volem que l’Ajuntament i altres associacions sàpiguen que poden comptar amb nosaltres com a entitat del tercer sector; i, per sobre de tot, poder donar resposta amb una atenció social de qualitat a totes les persones que ens demanin ajuda.

ÀNGELA SORIANO

“La feina a l’associació m’ha demostrat que treballant units podem fer grans coses, contribuir a ajudar la gent. Tenim poques mans i les dificultats són moltes, però la força del treball en equip és el que ens permet avançar”.

ROSARIO LORA

“Des de l’associació duem a terme activitats molt diferents entre si, totes importants. Nosaltres posem una mica del nostre amor i rebem la gratitud dels que ajudem. Em fa sentir immensament agraïda i contenta”.

CRISTINA BALLESTEROS

“Tots els voluntaris donem el poc que tenim: posem les nostres mans i temps per fer possible cada projecte. Encara que se’ns han anat obrint portes, som una associació petita i sovint hem de tirar endavant amb recursos personals”.

VÍCTOR MANUEL GOMIS

“En ser una organització vinculada a l’Església, per a nosaltres la solidaritat és un mandat. M’agrada saber que estic ajudant la gent, que amb el meu petit granet de sorra puc contribuir al benestar dels altres”.

ROSA MARIA DÍAZ

“L’obra social ha estat una gran oportunitat per als voluntaris. Per seguir endavant i créixer necessitem l’ajuda de persones que col·laborin amb nosaltres. Hi ha moltes necessitats, com més gent siguem més podrem fer”.

JOSÉ-JUAN ORTEGA

“L’associació neix de la unió d’uns cors generosos, però també de la coherència. Nosaltres tenim la sort de gaudir de béns materials però, si no col·laboréssim amb els altres, seríem pobres espiritualment”.

RAQUEL RODRÍGUEZ

“Cada dia veiem com persones molt properes a nosaltres tenen grans necessitats, així que hem decidit col·laborar entre tots per evitar-les. Sempre m’ha motivat la idea d’ajudar els altres davant qualsevol problema”.

GEORGETA PANCU

“Dintre meu sempre he sentit la necessitat d’ajudar els altres. L’associació m’ha permès desenvolupar i aprofundir en aquest sentiment. Pel simple fet de poder compartir un somriure o fer un petit gest et sents útil i satisfeta”.